Pirmą kartą kepant neapolietišką picą namuose, kyla daugybė klausimų ir neaiškumų. Kokių miltų reikia picai? Kiek mielių dėti? Kaip formuoti? Kiek laiko kepti? Tinkamai pasiruošus ir pasidomėjus, net ir pirmasis picų kepimas namuose gali būti sėkmingas. Dalinamės 11 svarbiausių patarimų pradedantiesiems picų kepėjams, kurie stipriai palengvins pirmąjį picų kepimą namuose.
1. Pasirinkite tinkamus miltus
Tinkamų miltų pasirinkimas - raktas į gerą picos tešlą. Tai pagrindinis ir svarbiausias picos tešlos ingredientas. Ieškokite miltų skirtų būtent picai. Dažniausiai jie žymimi kaip 00 ir 0 tipų miltai. Kepant pirmą kartą rekomenduojame rinktis 00 tipo miltus, skirtus vidutinės trukmės (11-35 val.) fermentacijai. Tešla iš 00 tipo miltų bus elastinga, tampri, su ja bus lengva dirbti, o kepdama gražiai apskrus.
2. Darbą už jus atliekančios mielės
Picos tešlai gaminti galima rinktis tiek sausas, tiek šviežias mieles. Reikiamą pasirinktų mielių kiekį lengvai apskaičiuosite pagal šį palyginimą:
1 g šviežių mielių (CY) = 0,5 g aktyvių sausų mielių (ADY) = 0,33 g greitų sausų mielių (IDY).
Vis dėlto, mes rekomenduojame rinktis greito veikimo sausas mieles (IDY). Jų nereikės tirpinti ar mirkyti - tereiks tiesiog sumaišyti su miltais. O svarbiausia - jas galėsite naudoti net iki 2 metų.
3. Tikslumas
Ruošdami picos tešlą, o ypač - darydami tai pirmą kartą nepasikliaukite ingredientų matavimu "iš akies". Čia ypač svarbus tikslumas. Sverkite miltus, ypač preciziškai atmatuokite mieles ir druską. Tam geriausiai didelio jautrumo ar net juvelyrinės svarstyklės. Atkreipkite dėmesį, kad jos svertų bent 0.5 gramo tikslumu.
4. Minkykite bent 15 minučių
Picos tešla turi būti minkoma ne mažiau nei 15 minučių. Ilgas minkymas suteikia tešlai taip reikalingo elastingumo, tamprumo, tolygiai paskirsto mieles ir orą. Gerai išminkyta tešla visiškai nebelimpa prie rankų, yra minkšta ir elastinga. Padirbėti teks iš peties, tad siūlome įsijungti mėgstamo serialo seriją, kad laikas prabėgtų greičiau.
5. Nepersistenkite su fermentacija
Ilgiau - ne visada yra geriau. Fermentacijos laikas picos tešlai turi būti parenkamas pagal naudojamus miltus. Atkreipkite dėmesį kokio ilgio fermentaciją rekomenduoja miltų gamintojas ir naudokite tai kaip atspirties tašką. Fermentuokite tešlą sandariai uždaromame, permatomame inde. Kai tešla pasieks tinkamą fermentacijos lygį, indo dugne turėtumėte pamatyti prigludusį, smulkiais burbuliukais išmargintą tešlos paviršių. Jei tešlos paviršiuje atsirado nelygių iškilimų ar burbulų - su fermentacija persitengėte. Suskubkite tokią tešlą kepti kuo greičiau.
Jei fermentuojate šaldytuve, nepamirškite prieš kepant tešlą bent 2 valandas palaikyti kambario temperatūroje.
6. Tešlą formuokite tik rankomis
Pamirškite kočėlus - picai formuoti reikia tik jūsų rankų. Jei tešlą fermentavote nepadalintą į mažesnius gabalėlius - padalinkite ją po fermentacijos. Imkite tešlos rutuliuką, pasidėkite ant miltais lengvai pabarstyto darbastalio ir pradėdami nuo rutuliuko centro suformuokite tešlą į nedidelį diską. Spauskite ir tempkite tešlą į šonus. Pradėkite centre ir po truputėlį tempkite į šonus, kol pasieksite norimą tešlos storį. Galite pakelti formuojamą tešlą nuo darbastalio ir pavartyti tarp rankų, taip leidžiant jai savaime prasitempti nuo savo svorio.
Nepamirškite palikti 1 cm storesnio kraštelio. Pasistenkite kuo mažiau minkyti tešlos kraštelius - ten likęs oras leis krašteliams gražiai pakilti kepimo metu.
7. Pamirškite kepimo popierių
Tikra neapolietiška pica kepama orkaitėje ant picos akmens, metalo ar granito. Taip pat pica gali būti kepama kepsninėje ar picos krosnelėje - jose tinkami tie patys kepimo paviršiai. Paruošta pica ližės pagalba dedama tiesiai ant šių paviršių, nedengiant jų kepimo popieriumi. Bet kokia danga tarp kepimo paviršiaus ir picos neleidžia išgaruoti perteklinei drėgmei ir apsunkina picos kepimą.
8. Paskubėkite su ingredientais
Suformavę picos paplotėlį tepkite padažą ir deliokite ingredientus sparčiai. Nuo smulkintų pomidorų picos tešla gali greitai sudrėgti, o tuomet bus sudėtinga ją perkelti su liže.
9. Itališkai picai - tik itališki pomidorai
Jokio pomidorų padažo, jokių tyrių - rinkitės konservuotus nesmulkintus pomidorus ir tiesiog sutraiškykite juos rankomis. Likę pomidoro gabalėliai bus maloniai juntami ir suteiks jūsų picai švelnios rūgštelės, apjungiančios visus picos skonius.
10. Pasiruoškite išbandyti maksimalias savo orkaitės galimybes
Neapolietiškai picai reikalinga didelė kaitra. Dar prieš pradėdami darbuotis su tešla, padėkite picos akmenį ant orkaitės grotelių, įjunkite orkaitę nustatydami maksmalią temperatūrą ir viršutinio+apatinio kaitinimo rėžimą. Leiskite viskam kaitintis bent 40 minučių.
11. Laikas kepti!
Picų kepimo krosnelėse picos iškepa vos per 90 sekundžių. Tuo tarpu orkaitėje - teks pakepti ilgiau. Kepimo laikas priklausys nuo to, kokią maksimalią temperatūrą pasieks jūsų orkaitė ir, žinoma, nuo tešlos savybių. Stebėkite kepamą picą - ji bus iškepusi, kai kraštai bus putliai pakilę ir pasipuošę rudomis dėmelėmis. Atsargiai išimkite picą iš orkaitės naudodamiesi liže ir pasiruoškite mintimis nusikelti į Italiją. Skanaus!